2013 nov 10, Kategória: Tech, 3 830 Megtekintés

Beélesítve: megtörtént a digitális átállás


Beélesítve: megtörtént a digitális átállás

Digitális átállás. Van, akinek már a könyökén jön ki, és sajnos vannak, akik a hírek ellenére most szembesülnek azzal, hogy már csak a tévé képernyőjét bámulhatják, mert bizony műsort fogni a korábbi technikai eszközeikkel nem tudnak. Múlt hét csütörtökön a korábbi analóg földfelszíni műsorszórás teljes egészében megszűnt és csak digitális módon lehet most már televíziózni. Bár a lakosság jelentős részénél a digitális átállás nem jelentett problémát, hiszen kábeltelevízió előfizetéssel, vagy műholdas megoldással rendelkeztek korábbról, azért jelentős volt a száma azoknak a háztartásoknak, ahol hagyományos antenna, akár a szobában, akár a tetőre felszerelve jelentette a műsorvétel technikai megoldását.

A kezdeti ijesztő hírek ellenére az átálláshoz nem kellett és nem is kell a legújabb, legszuperebb televíziókészüléket beszerezni, mivel a régi, hagyományos tévékre is rá lehet kötni a digitális műsorok nézését lehetővé tevő, úgynevezett set-top-boxot. A kis beltéri egységet egyszerűen csak be kell iktatni a televízió és az antenna közé, és távirányítóval ráhangolható a készülékre. Előfordulhat, hogy régebbi típusú készülékeknél a csatlakoztatáshoz átalakítóra van szükség. A korábban használt tévéantennák zöme is kiválóan alkalmas a tévézéshez az új műsorszórási rendszerben, de lehet kapni is beltéri és kültéri antennákat a boxokhoz. Ha valakinek problémát okoz a box beszerelése, akkor a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság oldalán segítséget kap abban, hogy hol érhető el szerelő a közelében. Az átálláshoz szükséges set-top-box vásárlásának szükségessége esetén 6 000-7 000Ft körüli minimum összeggel kell számolni.

A digitális átálláshoz szükséges eszközökre, hiába nem kerülnek vagyonokba, nincs mindenkinek pénze, hiszen nem véletlenül keresték eddig is sokan az ingyenes tévézés lehetőségét. Szerencsére ezt a nehézséget az állam sem hagyta figyelmen kívül, és időben kialakította a támogatottak lehetséges körét, és nemcsak felmérte, de el is juttatta a hatóságon keresztül hozzájuk a szükséges technikai eszközöket. Támogatás jelenleg is igényelhető, mivel a digitális átállást követő 30 napon belül kell az igényt előterjeszteni. A támogatásra való jogosultságnak többféle feltétele is van. Elsősorban szociális rászorultsági alapon lehet igényelni, például rendszeres szociális segélyben, időskorúak járadékában, fogyatékossági támogatásban részesülők kérhetik, ha állandó bejelentett lakhellyel rendelkeznek, ahol csak hagyományos módon fogták az adásokat. Háztartásonként mindössze egy fő jogosult a támogatás igénybevételére.

A digitális átállás tehát most már nem csak híresztelés, hiszen jó pár napja élvezhetjük az új műsorszórás előnyeit. A digitális átállás előnyeiként kiemelhető a jobb kép- és hangminőség, a több ingyenesen fogható csatorna, és még további extra szolgáltatásokat is jelent az új műsorszórási rendszer. Igaz, egyelőre még problémákat is észlelhetnek a set-top-boxot használók, néha “megfagy” a kép, el is tűnik. Az átállás, mint minden változás, nehézségekkel is jár. Érdemes ilyenkor újrahangolni a készüléket néhány egyszerű lépésben a set-top-box menüjének használatával.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press