2013 feb 13, Kategória: Európa, 2 297 Megtekintés

Bálint napi hagyományok


Bálint napi hagyományok

A Bálint napot illetően megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szerint kedves ünnep, és bizony jó érzés, hogy van egy nap, mikor a szerelmet lehet ünnepelni. Mások szerint felesleges majmolása ez idegen népek hagyományának és köszönik, de nem kérnek belőle.

A Bálint napnak azért ma már Magyarországon is hagyománya van, hiszen több, mint két évtizede jött divatba, hogy a szerelmesek február 14. -én, Bálint neve napján apróságokkal ajándékozzák meg egymást. Az ünnep ellenzőinek abban igazuk van, hogy az év minden napján ki kell tudni mutatni a másik iránti érzéseinket, és akár ünnepi nap van, akár nem, oda kell figyelni a másikra. A Valentin napi ajándékozás amúgy nem volt a kezdetektől jellemző, csak a kereskedelem “reagálásával” vált elterjedté. Korábban az ünnep tényleg csak arról szólt, hogy ezen a napon mindenki bátrabban kimutathassa legnemesebb érzéseit.

A szerelmesek Angliában már a 15. század óta ünneplik a Valentin napot, sőt, a kivándorlások során ők “fertőzték” meg vele az amerikaiakat is. Németországban a 20. század második felére vezethető vissza a Valentin napozás, mint szokás. Természetesen a szerelemben jártas olaszok megadják a módját a Bálint napnak is. Itáliában folyóknál, hidaknál monogrammal ellátott lakatok jelzik a szerelmes fiatalok érzéseit. Finnországban a Valentin nap hagyományosan a barátság ünnepe, vagyis az egymással szimpatizáló emberek küldenek egymásnak üzenetet, képeslapot.

A Bálint naphoz kötődő hagyományok elsősorban a párválasztásról, a szerelem megtartásához kötődnek. A babona szerint február 14. – én különféle “varázslatos tevékenységek ” végrehajtásával a leány elérheti, hogy a szívének kedves férfi feltárja érzéseit előtte. Így például egy kilenc magvú alma elfogyasztása és a magoknak a kiválasztott legény zsebébe szórása meghozza a várva várt szerelmi vallomást a leány számára. A hagyományok közt Bálint napra is jut az időjáráshoz kapcsolódó hiedelem. Ha ezen a napon a vadgalambok visszatérnek, akkor szívünk virágba borulhat, mert hamar véget ér a tél, és megérkezik a tavasz.

 

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press