2015 máj 17, Kategória: Otthon, 2 023 Megtekintés

Az orchideák gondozása otthoni körülmények között


Az orchideák gondozása otthoni körülmények között

Számos, a mi éghajlatunkon is könnyen nevelhető és virágoztatható faj és hibrid létezik, melyek nevelése még a kezdő orchidea kedvelőknek is sikerélményt okoz. Először tudjuk meg az orchidea pontos nevét, nézzünk utána az igényeinek, és  ha ez megegyezik  az általunk biztosított környezettel, csak akkor szerezzük be.Lakásban tartva a növényt egy világos keleti, déli vagy nyugati tájolású ablak közelében elhelyezve a magas fényigény biztosított, illetve nyáron sok növény kertbe is kihelyezhető lombos fák árnyékába vagy félárnyékos helyre. Sok növényt a nyári tűző napsütéstől árnyékolással védeni kell, mert levelei vörösre színeződhetnek vagy megéghetnek míg ritkább esetben egyes fajok az erős napfényhez fokozatosan hozzászoktatva tűző napos helyen virágoznak.

A magas páratartalmat cserepes orchideák esetében a cserép alá helyezett agyaggranulátum, vagy kavics biztosíthatja. A növények alatt így anélkül állhat a víz, hogy magát a gyökereket elrohasztaná. Parafa blokkra vagy fakéregre erősített növények esetében a napi többszöri permetezés javasolt, főleg nyáron, nagy melegben. A nedvességkedvelő fajok gyökeréhez érdemes Sphagnum mohát helyezni. Öntözéshez mindig mészmentes vizet használjunk. A legmegfelelőbb az esővízzel való öntözés, ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor a felforralt, majd lehűtött csapvíz.

A nedves, páradús élőhely miatt a trópusi orchideák nagy része érzékeny a légmozgásra, mely biztosítja, hogy ne rothadjanak el, ne gombásodjanak be. Ezt az igényt szobai körülmények között kissé nehézkes kielégíteni. Nyáron a kertbe történő kihelyezéssel, vagy a nyitva tartott ablakkal megoldható, télen esetleg kis propellerek felszerelésével létrehozható, de a gyakoribb fajok, hibridek nem szenvednek kárt ennek hiányában sem.

Az orchideákat nagyjából 2-3 évente kell átültetni speciális orchidea ültetőközegbe, mely jó vízáteresztő képességű, laza szerkezetű, biztosítja a gyökerek levegőzését. Általában fenyőkérget, tőzeget, Sphagnum mohát, faszenet, kókuszrostot és perlitet tartalmaz. Ma már előrecsomagolt orchidea földeket is kapni, de ezek között előfordul olyan, melyet még fakéreggel kell lazítani, mert viszonylag tömör, nem minden orchidea gyökere tud megfelelően szellőzni benne.Rendszeres, kiegyenlített tápozásra van szükségük. Télen ritkábban, nagyjából minden harmadik-negyedik öntözés, nyáron a növekedés beindulása miatt gyakrabban, nagyjából minden második öntözés alkalmával tegyünk az öntözővízbe a gyári előírás felére, harmadára hígított tápoldatot.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press