2014 nov 09, Kategória: Autó, 2 908 Megtekintés

Autózzunk biztonságosan: gumicsere kisokos


Autózzunk biztonságosan: gumicsere kisokos

A spórolás nagy úr, de azért a biztonságnál nem lehet fontosabb. Az is igaz, hogy egy autó fenntartása ma már nem olcsó mulatság, még ha nem is a gyártósorról leguruló legújabb autó áll az ember garázsában, hanem csak használt autóra telt.

A tél közeledtével, főleg, hogy időjósaink a jövő hétre már az igazi novemberi időjárással riogatnak minket, időszerűvé válik az autókon a nyári gumik cseréje télire, hiszen a hőmérséklet lassan tartósan 7 Celsius fok alá süllyed.

Természetesen nem mindegy, hogy milyen téli gumik kerülnek fel az autóra. Megvannak azok a paraméterek, amelyeknél kopottabb téli gumit már nem szabadna feltenni az autóra. A törvény azt mondja, hogy 1,6 milliméternél kisebb mintamélységű autógumi már nem használható. Viszont a gyakorlott autósok jól tudják, hogy a téli útviszonyok közepette a megfelelő és biztonságos közlekedéshez az ideális mintamélység minimum 4 milliméter.

A gumicserénél még egy dologra érdemes odafigyelni a kopottság megítélése mellett, az pedig az autógumi “kora”. A szakemberek azt mondják, hogy ha egy gumiabroncs nincs használva, de szakszerűen tárolják, akkor a gyártástól 5 évig újnak tekinthető. Ha ilyen gumiabroncsot veszünk, akkor ezt még akár 5 évig használhatjuk. A gumiabroncs gyártási idejét az úgynevezett DOT-szám alapján lehet megállapítani, A DOT-szám utolsó négy számjegyéből az első kettő a gyártási év adott hetét, míg az utolsó két számjegy magát a gyártási évet jelöli.

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press