2012 dec 14, Kategória: Autó, 2 457 Megtekintés

Autóvezetés télen


Autóvezetés télen

Hó, latyak, jég. A tél beköszöntével ezek a vezetést nehezítő körülmények mind megjelennek rémisztgetve a kevésbé gyakorlott vezetőket. Sokan nem is szeretnek a téli utakon autózni. Aki teheti, az nemcsak autója állagának megóvása miatt, hanem saját maga biztonsága végett nem is vezet már ilyenkor. Azért vannak, akik nem küldhetik gépjárművüket téli álomba, hiszen munkaeszközük az autó, vagy éppen a munkába járás egyetlen lehetősége. Így még elég sokan maradnak az utakon, ahol sajnos a téli időszakban megnő a balesetek száma.

Sokszor a nem megfelelően felszerelt autók, máskor a vezető figyelmetlensége okozza a téli utakon a bajt. Ahhoz, hogy minél biztonságosabban tudjunk a havas, jeges utakon autózni, először is komolyan kell venni a téli gumi felszerelését. Annak ellenére, hogy már leesett az idei első hó, még mindig lehet látni nyári gumikon szánkázó, helyenként csak lépésben haladó autókat. Igaz, jogszabályi kötelezettség még nincs Magyarországon a téli gumi kötelező használatára, de az ajánlás egyre erősebb.

A hideg, csúszós időre felkészített autó mellé fontos, hogy a sofőr is tisztában legyen néhány vezetési technikával, ami segíthet, ha baj van. Alapvetően ugye télen nem száguldozunk ezerrel, az út- és látási viszonyoknak megfelelően választjuk meg a sebességet. Érdemes még télen vezetés közben nagyobb követés távolságot tartani, hiszen az előttünk levő hirtelen fékezésekor a jeges úton könnyen belecsúszhatunk a másikba, mert a fékút akár tízszeresére is nőhet a hó alatt rejtőző jégen!

Télen még fokozottabban kell figyelni, és időben észlelni az útburkolaton váró veszélyeket, például azt, ha a vizes út hirtelen jegesre vált. Leggyakrabban elhangzó tanács, ha megcsúszik az autó, akkor nem szabad hirtelen ráfékezni, hiszen attól kipördül, és kormányozhatatlanná válik, ennek pedig súlyos következményei lehetnek. A helyes magatartás, ha a megcsúszó autót kis gázadással, majd óvatos fékezéssel, apró ellenkormányozással próbáljuk visszaterelni a megfelelő irányba.

Ha valakivel először fordul elő, hogy megcsúszik a jeges úton, nagy valószínűséggel nem lesz annyira higgadt, hogy az előbbiekben leírt manőversort végigcsinálja. Éppen ezért érdemes gyakorolni, természetesen nem főúton, forgalomban, hanem forgalommentes környezetben. Vannak direkt olyan gyakorlópályák, ahol a télre jellemző körülmények közt lehet próbálgatni autónk tapadási képességét, saját reakcióinkat. Aki pedig megteheti, magasabb költségen külön téli vezetéstechnikai tanfolyamra is beiratkozhat.

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press