2013 aug 10, Kategória: Egészség, 2 311 Megtekintés

Antibiotikumok hatása a szervezetre


Antibiotikumok hatása a szervezetre

Antibiotikum. Napjainkban ez a kifejezés már nem újszerű, hiszen gyakori kezelési módja a betegségeknek az antibiotikum kúra. Légúti és húgyúti fertőzés esetén, újszülöttek fertőzésének kezeléséhez, amennyiben bakteriális fertőzésről van szó, az antibiotikum-terápiát alkalmazzák hatékony gyógymódként. Régebben csak azokat a készítményeket nevezték antibiotikumnak, melyek baktériumok, gombák által termelt vegyületeket tartalmaztak. Az antibiotikumoknak két fajtáját különböztetik meg. Az antimikróbás szerek egyik válfaja a bakteriosztatikus antibiotikumok, melyek a baktériumok fejlődését gátolják meg. Ezzel szemben a baktericid szerek el is pusztítják a szervezetre károsan ható baktériumokat.

Az antibiotikumok ellen sokan lázadoznak, sok szülő ódzkodva adja be gyermekének az elrendelt antibiotikumot. Ezeknek a félelmeknek, ellenérzéseknek vannak reális okai is, melyek a készítmények szedése esetén előforduló mellékhatások miatt érthetőek. Azonban arról nem szabad elfeledkezni, hogy sok esetben az antibiotikum nélkül a szervezet nem tudna megküzdeni a bakteriális fertőzéssel és a következmények súlyosabbak lehetnek, mint az antibiotikum-terápia mellékhatásai. Az antibiotikum készítmények alkalmazása éppen ezért csak orvosi utasítás mellett történhet.

Ahhoz, hogy egy antibiotikum kúra ténylegesen be tudja tölteni gyógyító szerepét, maradéktalanul be kell tartani az orvosi utasításokat, mert csak így lehet a biztonságos használatot megvalósítani. A biztonságos használat onnét indul, hogy csak akkor szedünk antibiotikumot, ha azt orvos írja elő. Fontos, hogy olyan mértékben, rendszerességgel és időkorlátok közt alkalmazzuk a gyógyszert, ahogy azt kezelőorvosunk felírta. Tehát a napi két adagot ne egybe vegyük be, és se többet, se kevesebbet ne szedjünk belőle, mint az előírt adag. A nem megfelelően alkalmazott antibiotikum szedésével árthatunk szervezetünknek, mert lehet, hogy a fertőzést okozó baktériumot nemhogy elpusztítjuk, hanem inkább megerősítjük. Az ellenálló baktériumok elszaporodása pedig olyan megbetegedéshez vezethet, mely életveszélyes lehet önmagunkra és környezetünkre nézve is.

A biztonságos alkalmazás mellett természetesen tisztában kell lenni a mellékhatásokkal, hogy elkerülhesse mindenki a szervezet maradandó károsodását. Az antibiotikum szedése mellett leggyakrabban tapasztalt tünet a hasmenés. Az antibiotikumok sajnos a bélflórát károsítják, szinte megszüntetik. Ezért javallott az antibiotikum-terápia idején élőflórás joghurtot, kefirt fogyasztani, illetve gyógyhatású készítményekkel is lehet segíteni a bélflóra regenerálódását. Sajnos a mellékhatások körébe tartoznak allergiák is, valamint láz, hasgörcs, rossz közérzet, és súlyos esetben bélgyulladás sem kizárt az antibiotikumot szedők körében.

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press