2013 nov 24, Kategória: Autó, 2 862 Megtekintés

Alapvető teendők a biztonságos téli vezetésért


Alapvető teendők a biztonságos téli vezetésért

Kegyes volt az idén az időjárás mindenkihez, hiszen lassan véget ér a november, és igazi fagyokkal, hóviharokkal még nem kellett szembenéznie sem az autósoknak, sem a tömegközlekedést használóknak, talán csak a bringások, no meg a járókelők érzékelték igazán az esős időszak, és a hűvösebbre váló levegő kedvezőtlen hatásait. Természetesen ennek ellenére ideje, hogy minden autós túlessen már a legfontosabb előkészületeken, hiszen a tél és vele a közlekedési nehézségek bármikor beköszönthetnek, és nemcsak a közútfenntartóknak kell a tél okozta nehézségekre időben felkészülniük.

A tél közeledtével a legtöbben nem halogatják a téli gumi beszerzését, vagy ha még az előző évi megfelel a biztonságos közlekedés követelményének, akkor azok kerülnek fel időben az autóra. Az ablakmosó folyadék is télire vált, a fagyálló hűtőfolyadékot sem spórolja meg egy körültekintő autótulajdonos. Bekerül a gépjárművekbe a jégkaparó, a jégoldó sray és persze a csomagtartóba jó esetben egy hólapát, és a hólánc megléte sem okoz gondot, baj esetén pedig kifejezetten előnyös mindezek megléte.

Mindezek alapvető kellékei a biztonságos téli vezetésnek, de ennél többre is oda kell figyelni, ha valaki mindenféle baleseti kockázatot a minimálisra szeretne csökkenteni. Az ősz végén és a télben az autósok, az utakon közlekedők legnagyobb ellensége a nem megfelelő látási körülmények. A ködös, szitáló esős, netán hóviharos időben mindenképpen a lehető legjobb látási viszonyokat kell garantálnia az autó felszereltségének. Éppen ezért a világító és irányjelző berendezéseket nem elegendő néha ellenőrizni, hanem mindig, minden használat előtt szükséges átnézni őket, sőt a gyakrabban való tisztítással is sokat segíthetünk saját magunk biztonságos közlekedésében, és mások számára is láthatóbbá tehetjük magunkat.

A világító és irányjelző berendezések esetében különösen fontos kiemelni a ködlámpa szabályos használatának mivoltát. Sajnos sokszor látni autókat bekapcsolt ködlámpával akkor is, mikor éppen nem szükségszerű. Ezzel nemcsak szabálytalanságot követ el az autós, de zavarja a többi közlekedőt, sőt veszélyhelyzetet is előidézhet!

Az autós számára fontos, hogy jól kilásson autójából, ezt pedig a megfelelő tisztaságú szélvédő biztosítja számára. Ősszel, télen, amikor folyamat esik valami az égből, nagy hangsúlyt kapnak az ablaktörlők. A zuhogó esőben, az erős havazásban bizony nem mindegy, milyen állapotban vannak az ablaktörlőlapátok! Ha már elhasználódtak, és csíkozva, vagy éppen nagy sávokat kihagyva törlik csak át a szélvédőt, nem szabad habozni, a “még egy kicsit jók lesznek” álláspontra helyezkedni, azonnal cserélni kell őket! Emellett télen, ha elfelejtjük őket a szélvédőről felemelni, előfordul, hogy odafagynak. Ilyenkor ne erőltessük őket le, mert ezzel károsítjuk a gumirészt. A jégvirágos szélvédő letakarítását se próbáljuk meg ablaktörlővel elvégezni, mert több kárt okozunk vele magunknak, mint amennyi hasznot remélünk az első mozdulatoknál!

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press