2013 jún 20, Kategória: Cég, 2 822 Megtekintés

Alapítványok, civil szervezetek működése


Alapítványok, civil szervezetek működése

Társadalmi szervezetekkel, vagyis alapítványokkal, civil szervezetekkel, egyesületekkel, egyszóval a harmadik szektorral nap, mint nap kapcsolatba kerülhetünk. Ha éppen nem egy non – profit szervezetnél dolgozunk, akkor lehet, hogy gyermekünk jár alapítványi oviba, vagy talán nagyobb csemeténk sportol egy egyesületnél, esetleg egyszerűen csak hétvégén olyan rendezvényen veszünk részt, amely társadalmi szervezet kezdeményezése által kerül megvalósításra. A személyi jövedelemadó bevallás időszakában pedig még határozottabb formában jelennek meg a köztudatban a civil szervezetek, hiszen az szja 1%-a számukra fontos bevételi forrás.

A non – profit szervezetek sokszínűsége az, ami miatt az élet minden területén szembetalálkozhatunk velük, hiszen az a közérdekű tevékenység, amely miatt létrejönnek igen sokféle lehet. A sportolási lehetőségtől kezdődően az államtól átvállalt szociális tevékenységen át a kulturális tartalom megvalósításáig ezerféle tartósan közérdekű tevékenység megvalósítására hozható létre társadalmi szervezet. Így nem csoda, ha 2011-ben Magyarországon hatvanezernél több szervezetet számlált a civil szféra.

A társadalmi szervezetek létét jogszabályi szinten a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya szolgálja, míg a megalapítás, a működés törvényi kereteit az egyesülési jog határozza meg. A civil szféra növekedése az állam érdeke is, ezért különös védelmet és támogatást is kapnak a közérdekű célokat felvállaló szervezetek.

Arról sokan tudnak, hogy egy – egy alapítvány, egyesület milyen feladatokat lát el, de hogy mondjuk pontosan miből is “működnek”, azt igazából csak a pénzügyvitelben érintettek látják át pontosan. Alapvetően a társadalmi szervezetek állami költségvetési támogatásból, adományokból, pályázati forrásokból, szponzori támogatásokból, a már említett szja 1%-ból igyekeznek megoldani mindennapi működésüket. Ezen bevételek alapján a civil szektort költségvetési szempontból a szakemberek három részre tagolják. Így vannak olyan kis szervezetek, melyeknek éves költségvetése egy millió forint alatt van. Őket követik a nagyobb, de még mindig csak közepesnek számító civil réteghez tartozó azon szervezetek, amelyeknek a szolgáltatásaik nyújtásához folyamatosan forrásokra van szükség. A harmadik szektor csúcsán levő szervezetek pedig már több milliós bevételekről tudnak számot adni.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press