2014 jan 05, Kategória: Pénzügy, 2 520 Megtekintés

Adózás: mi változik 2014-ben?


Adózás: mi változik 2014-ben?

Új év kezdődött, de az adózás terén nagy változásokkal szerencsére nem kell számolni. Ez nem jelenti azt, hogy minden maradt a régiben, hiszen a jogszabályok világában a módosítások állandóak, mert ahogy a világ halad előre, úgy kell újabb és újabb szabályoknak is megszületniük.

A legpozitívabb talán az adózók számára, hogy újabb adónemmel nem kell “barátságot” kötniük, csak a régebbiek módosításaival kell megismerkedniük. Természetesen a 2013. novemberében elfogadott javaslatcsomagból megszülető 2013. év CC. törvény, amely az adózásra vonatkozó módosításokat tömöríti, olyan pozitív elemeket is tartalmaz, mint a családi adókedvezmény kiterjesztése a járulékokra, vagy a házastársak közti ajándékozás illetékének eltörlése, sőt a magánszemélyek házastársi vagyonközösség megszüntetéséből származó vagyonszerzés is illetékmentessé vált. Emellett a lakáshitelesek számára jelent pozitív módosítást az, hogy a munkáltató adómentesen adhat hozzájárulást a hiteltörlesztésükhöz, méghozzá a vételár, vagy építési költség 30%-áig terjedően.

Azért emelés nélkül nem múlhat el évkezdés, így azoknak, akiknek saját maguknak kell egészségügyi hozzájárulásukat megfizetni, hogy jogosultak maradjanak az egészségügyi ellátásra, már 6 810 forintot kell befizetniük. Igaz az emelés mindössze 150 forint, de ahol eddig is probléma volt, hogy nincs jövedelme a háztartás egy tagjának, ott ez is negatív változás.

Aki szeretné részletesen áttekinteni a módosításokat annak fel kell készülnie arra, hogy összesen 31 törvényt érint az idén életbe lépő adózásra vonatkozó jogszabályi módosítások köre. Ha valaki veszi a fáradtságot, hogy végigolvassa a törvénymódosításokat, akkor egyértelműen látni fogja, hogy a jogalkotók szinte minden adónembe belenyúltak kisebb – nagyobb változtatásokkal, pontosításokkal.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press