2014 jan 12, Kategória: Egészség, 2 008 Megtekintés

Adalék az egészséges táplálkozáshoz: smoothie


Adalék az egészséges táplálkozáshoz: smoothie

Állandóan azt hallani, hogy az egészséges táplálkozás alapvető eleme, hogy több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, miközben a mesterséges adalékokat, felesleges cukrokat, a nem túlságosan támogatott fehér lisztet és olajat felejtsük el. Hallgatni könnyű, de mikor oda kerül a sor, és lépni kellene, valahogy nehéz a váltás, mert végül is hogyan váljunk meg a régi rossz, de már bevált szokásoktól, hogy reggelire kell a kávé, jól esik sokszor a rohanásban a gyors étel, és a gyümölcs csak ritkán akad a kezünkbe?

A változást mindig kis lépésekkel és csak tervezetten lehet elkezdeni. Meg kell találni azt a pontot, ahol lyukat tudunk ütni megrögzött módszereinken és elkezdhetjük az átalakítást. Ez olyan, mint mikor belevágunk a lakásfelújításba. Hihetetlenül nagy munkának látszik az elején, és amikor belekezdünk, tudjuk, hogy jó lesz a végén, csak el kell jutni addig a pillanatig, míg a szép új lakásban csücsülhetünk. Még akkor is erre kell gondolni, mikor a bútoron áll a centis por, festékes a parketta és inkább csatatérre emlékeztet a lakás, mintsem otthonra. Az életmódváltásnál is el lehet jutni arra a pontra, hogy békében ülünk, összhangban önmagunkkal, mert testünk és lelkünk egyaránt hálás lesz a változásért. Persze addig meg kell harcolni a konvenciókkal és a kényelemmel, hogy egyszerűbb az ismert út követése, mint az újé.

Azok, akik döntésre jutottak, és szeretnének változtatni, és bíznak benne, hogy apró lépésekkel előre tudnak haladni egészségük javítása, stabilitása érdekében, jó segítőtársra találhatnak az úgynevezett smoothie-ben. Semmiféle csodaszert nem kell feltételezni a név mögött. Nincs másról szó, mint gyümölcsös és zöldséges italról, mely nagyszerű kiegészítője lehet diétának, egészséges táplálkozásnak, vagy csak a mindennapi étkezésnek még akkor is, ha abban nem túl egészséges falatok is becsúsznak időnként.

A smoothie elkészítéséhez alapvetően szükség van egy turmixra, melyben a gyümölcsök, zöldségek “összekutyulhatók”. Ha még nincs otthon ilyen háztartási gépünk, akkor lehetőleg erősebb motorral bíró turmixot szerezzünk be, hogy a keményebb zöldségek és gyümölcsök se maradjanak ki italainkból. Emellett a smoothie alapvető kellékei közé tartozik a jégkocka is. Ha a jégkockával nem bír el a turmix, akkor jégkásával kell helyettesíteni. A smoothie rajongói szerint csak az első pár turmix elkészítésénél kell egy kis iránymutatás, ezután mindenki kedve és ízlése szerint fogja majd készíteni italát. A smoothie tehát lehet gyümölcsös, annyira, hogy a gyümölcsök mellé hígításnak is gyümölcslé kerül. Például a körtés, banános, őszibarackos smoothie almalével hígítva az igazi. A zöldséges smoothie alapja természetesen a zöldség, de a levük is felhasználásra kerül, sőt a gyümölcslé itt is szerepet játszik! A paradicsomos smoothie a paradicsom mellett répát, zellert, paradicsomlevet és almalevet is tartalmaz, valamint csípős szósszal akár pikánssá is tehető. A smoothie változatosságát nemcsak a sokféle gyümölcs és zöldség adja, hanem további ízesítők, például a tejes, joghurtos változatok, és a sokféleképpen felhasználható fűszer.

 

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press