2015 jan 21, Kategória: Pénzügy, 2 117 Megtekintés

A vasárnapi zárva tartás negatív hatásai


A vasárnapi zárva tartás negatív hatásai

2015. március 1-től nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben, eltekintve az elenyésző kivételektől. Ez a döntés rengeteg Magyarországon működő nagykereskedelmi láncot érint, és érzékenyen befolyásolja a pénzügyi világot, gondoljunk csak a Tescora, Auchanra vagy éppen a Lidlre. De milyen hatásai lesznek ránk, a vevőkre, vagy az érintett vállalatoknál dolgozókra?

A Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke, Demján Sándor előrejelzése szerint 200-250 milliárddal szűkül majd az ország költségvetési kerete a vasárnapi zárva tartás miatt kiseső munkavállalói befizetések és általános forgalmi adó miatt. Következményként megfogalmazta, hogy a kieső bevételt pótolni fogja a kormány, amely valószínűleg egy új adónemet vezet majd be. Az elnök sérelmezte azt is, hogy a magánszektorral semmilyen érdemi egyeztetést nem kezdeményeztek, mielőtt a törvény elfogadásra került.

A VOSZ a Liga szakszervezetekkel közösen népszavazási kezdeményezést nyújtott be az üzletek vasárnapi zárva tartása ellen. A dolgozókat képviselő szakszervezetek leginkább a tömeges elbocsátásoktól tartanak. Mivel a boltok nyitva tartási ideje kicsivel több, mint tíz százalékkal csökken, így egyértelmű, hogy kevesebb munkavállalóra lesz szüksége az üzleteknek. A Tesco már be is jelentett több boltbezárást és létszámleépítést, azonban az egyelőre nem tisztázott, hogy a zárva tartás miatt teszik.

A vasárnapi zárva tartásra külföldön is találunk példákat: Franciaországban, Németországban és Ausztriában jelenleg egyáltalán nem tarthatnak nyitva az üzletek a hét utolsó napján. Azonban ezekben az országokban is éppen enyhíteni kívánják a törvényi szigort, szomszédunknál pedig az is elképzelhető, hogy teljesen eltörik a korlátozást.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press