2013 máj 27, Kategória: Konyha, 4 280 Megtekintés
A karfiol élettani hatásai
A zöldségbeszerző körút nélkülözhetetlen állomása a karfiol vásárlása, hiszen az alapanyag többféle étel elkészítéséhez nélkülözhetetlen, ahol pedig a recept alapján nem feltétlenül lenne szükséges, ott is érdemes belecsempészni, ugyanis remek íze miatt sokak kedvencének számít. A Földközi-tenger partvidékéről származó káposztaféle szoros rokonságban áll a kelbimbóval, a kelkáposztával és a brokkolival.
A karfiol élettani hatásai közül kiemelendő, hogy rendkívül alacsony az energiatartalma, így remekül illeszthető bármilyen diétás étrendbe. A belőle készíthető változatos ételeket tehát akkor sem kell nélkülöznünk, ha éppen felesleges kilóinktól szeretnénk megszabadulni.
Azonban nem csak az egészséges testsúly elérésében játszik szerepet a növény, hiszen a karfiol élettani hatásai között megtalálhatjuk az immunrendszer erősítését, s mint a legtöbb káposztaféle, a karfiol is védelmet nyújt a megbetegedések ellen kéntartalmú vegyületének köszönhetően. Az sem elhanyagolható, hogy C-vitamin raktárainkat is feltölthetjük segítségével, s ez minden területen érezteti jótékony hatását számunkra. Némi puffasztó hatása miatt az emésztőszervi megbetegedéssel küzdők számára nem ajánlott, de mindenki más körében nagyon kedvelt a zöldség.
Kálium, cink és vas tartalma miatt a karfiol élettani hatásai csak még kedvezőbbek. Elkészíthetjük leves formájában, de a rakott ételek kedvelt összetevőjeként is számon tartjuk. Tejföllel, hússal kiegészítve számos tepsis finomság készíthető belőle, s tömör állagának köszönhetően főzés után is megtartja állagát, így remekül tálalható is.
Posting your comment...
Szólj hozzá