2012 dec 01, Kategória: Munka, 2 162 Megtekintés

A jó önéletrajz titkai


A jó önéletrajz titkai

Az önéletrajzírás nem tudomány. Azonban vannak olyan ismérvek, melyek alapján könnyedén meg lehet állapítani, hogy ki mennyire gyakorlott az önéletrajzírásban. Ma már alapvető, hogy ha valaki munkát keres, vagy már jelentkezni szeretne egy meghirdetett állásra, akkor mindenképpen kell lennie önéletrajzának. Vannak munkahelyek, ahol konkrétan megkötik, hogy milyen formátumú önéletrajzzal lehet pályázni. Elterjedt például az europass-os forma, de amerikai, angol, német változata is ismert már az önéletrajzoknak.

Igazából egyszerűnek tűnik az önéletrajzírás, hiszen csak össze kell gyűjteni, milyen tudásunk van, milyen munkahelyen és munkakörben szereztünk eddig tapasztalatokat. Ez azonban csak az első lépés. Ha ezt a vázlatot elkészítjük, akkor megvan az az alap, amelyből egy-egy állás megpályázásakor megírhatjuk az aktuális önéletrajzunkat, kidomborítva, hogy miért is vagyunk alkalmasak az adott feladat elvégzésére.

A jó önéletrajznak alkalmasnak kell lennie arra, hogy “tájékoztassa” olvasóját a jelentkező azon tudásáról és munkatapasztalatairól, melyek  számára lényegesek. Ehhez elengedhetetlen, hogy a megpályázott állás szempontjából fontos információk könnyen és gyorsan kiolvashatók legyenek az önéletrajzból. Azt azért bizton leszögezhetjük, hogy egy halom önéletrajz közül nem a hosszú, terjengős, tagolatlan fog majd rögzülni a felvételről döntést hozó emberben. Inkább a rövid, tömör, lényegre törő, jól strukturált dokumentum fog megragadni az olvasóban.

A tartalom mellett a külalak is fontos. Fontos például, hogy fényképes önéletrajznál a megjelenített kép ne legyen mondjuk rossz minőségű. Emellett fokozottan ügyeljünk a helyesírásra is. Nincs szükség öndicséretre sem, előny a tárgyilagosság. Önéletrajzunkat elektronikus formában készítsük el, mert kézzel írott önéletrajzot ma már csak akkor fogadnak el jelentkezésként, ha ezt a pályázatot meghirdető külön feltételként kikötötte. Természetesen a kézzel írott önéletrajz sem lehet szedett – vedett, a külalakra ott is figyelni kell!


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press