2013 jan 23, Kategória: Konyha, 1 655 Megtekintés

Egyszerűen finomat: rakott ételek receptjei


Egyszerűen finomat: rakott ételek receptjei

A konyha birodalmában néha nehezen vergődik zöld ágra az ember azzal a vissza – visszatérő kérdéssel: “Mit is főzzek ma?”. Amúgy is vannak olyan napok, mikor nincs igazán idő, vagy éppen kedv a lábasok, edények közt forgolódni, hosszasan előkészíteni az aznapi ebédet, vacsorát, vagy esetleg már a másnapi eleséget a családnak. Ilyenkor jól jön egy olyan recept, amely kiadós és egyszerűen elkészíthető.

A rakott ételek elkészítése nem kíván különösebb főzési tehetséget. A rakott krumpli például nagyon finom és tényleg könnyen elkészíthető, hiszen csak meg kell főzni az alapanyagokat. Talán a főtt krumpli meghámozása az egyetlen olyan munkafolyamat, mely egy kicsivel több időt vesz igénybe ennél az ételnél. A rakott krumpli legegyszerűbb formájának elkészítéséhez nem kell más, mint krumpli, tojás, ízlés szerint virsli, vagy kolbász, no meg az elmaradhatatlan tejföl. Persze a rakott krumpli is “megbolondítható”, például sajttal, sőt füstölt sajttal megszórva még különlegesebb ízt kap, de a bacon szalonnás variáció sem fog a hűtőben megromlani. Ha valakinek elege van a virslis, kolbászos változattól, akkor darált hússal is kipróbálhatja, és a rétegek közé helyezett paradicsom karikákkal még ízletesebbé teheti.

A rakott ételek főként zöldség és hús alapúak. A rakott karfiol, a rakott kel szintén gyakori eledel a magyar konyhákban, hiszen két igen finom zöldségről van szó, melyek jól megférnek a hússal egy tepsiben. A karfiol párosítható, vagy helyettesíthető brokkolival és cukkinival is. Érdemes minél többféle zöldséget kipróbálni, hiszen így rakottas formában könnyedén megkedveltethetjük a család finnyásabb tagjaival is az egészséges ételeket.

A rakott ételek természetesen nem kell, hogy mindig csak zöldségből, meg húsból álljanak. A tepsibe sülhet nyugodtan együtt tészta és gyümölcs is, de ha a hús, vagy a zöldség elengedhetetlen része étkezésünknek, a tészta mellettük is jól megfér. Egy finom diós – almás rakott tészta, vagy egy rakott palacsinta, akár édes, akár sós töltelékkel készül, jó kísérője egy egyszerű levesnek, és így gyorsan letudhatjuk akár a hétvégi menükészítés egyik részének nehézségeit is.

 

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

http://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press