2013 Már 27, Kategória: Egészség, 2 688 Megtekintés

Mit tegyünk, ha jön a baba foga?


Mit tegyünk, ha jön a baba foga?

A gyermeknevelés áldozatokkal, lemondásokkal és nehézségekkel tarkított része mindazok életének, akik úgy döntenek, szeretnének gyermeket vállalni. Természetesen semmilyen áldozat nem érhet fel azzal a csodás érzéssel, mikor gyermekünket a karunkba tarthatjuk, akár újszülött, akár már totyogó, vagy netán az iskola padját koptató diák. Azonban jó, ha nem rózsaszín fellegekbe burkolózva találja szembe magát az ember az első nehézségekkel.

Sok energiát igényelnek az álmatlanul töltött éjszakák hasfájás miatt, a kezdeti “kommunikációs nehézségek”, amikor még nem tudjuk a sírás mögött álló problémát azonosítani, és főként a fogzás időszaka. Ezt a sor még hosszan lehetne folytatni, hiszen minden életkornak megvannak a mag szépségei és nehézségei, de ízelítőnek ennyi is elég.

A babáknál általában a negyedik hónap után kezdődik a fogzás, bár vannak, akiknél ez kitolódik, és akár egy éves is elmúlhat a csemete, mikor az első foga áttör. Tehát általános szabály arra nézve nincs, hogy mikor és milyen számban, formában kell előbújnia a tejfogacskáknak. A fogzás tünetei az íny áttörése előtt már jelzik a változást, így nemcsak a baba panaszos sírása, kedvtelensége, étvágytalansága segítik beazonosítani a “problémát”. Amiből tehát észlelhetjük, hogy fogacska jön, az a nagymértékű nyálzás, a kipirosodott popsi, laza és gyakrabb jelentkező széklet, esetleg egy kis hőemelkedés, és ha engedi a pici, akkor a szájába tekintve a duzzadt, piros íny.

A fogzás fájdalommal jár, ettől a baba nyugtalan, nem alussza át az éjszakát, sokszor kell felkelni hozzá. A fájdalom ellen közvetlenül nem sokat tehetünk, hiszen mindez természetes folyamat, át kell rajta esnie gyermekünknek. A legtöbb orvos, gyermekkel foglalkozó szakember nem ajánlja gyógyszerek alkalmazását, esetleg egyszer – egyszer fájdalomcsillapító kúp adását javasolják. Vannak kenőcsök, porok, homeopátiás készítmények, melyek segíthetnek átvészelni ezt az időszakot, de nem minden gyermeknél válnak be egyformán.

Az anyukák nagy százaléka esküszik a borostyán nyaklánc nyugtató és fájdaloműzőm hatására, míg mások a babamasszázs órán elsajátított mozdulatokhoz fordulnak segítségért. Egy a lényeg, a babák nem egyformák, a szülő feladata, hogy kitapasztalja, mi a jó gyermekének fogzáskor, ha nem olyan szerencsés, hogy apró nyűglődésekkel vészelik át a tejfogak “megszületését”.

 

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press