2015 Júl 12, Kategória: Otthon, 3 544 Megtekintés

Lakáshitel elbírálás folyamata


Lakáshitel elbírálás folyamata

A lakáshitelek bírálatát illetően létezik előzetes hitelbírálat és végleges banki bírálat. A hitelkérelmek elindítása előtt minden ügylet esetén elvégzik a hitel előzetes bírálatát és felmérik az igénylő hitelképességét.

Az előzetes hitelbírálat során megvizsgálják, hogy a leendő adós illetve adóstárs megfelel-e a lakáshitel feltételeinek, rendelkeznek-e az adott bank által elfogadott jövedelemmel és megfelelő ingatlanfedezettel, eleget tesznek-e az előírt személyi feltételeknek, továbbá meghatározzák, hogy a kölcsönigénylő várhatóan mekkora összegű hitel jóváhagyására számíthat. Az előzetes lakáshitel bírálatához az alábbi dokumentumok szükségesek: 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolás, utolsó 3 havi, munkabért tartalmazó bankszámla kivonat, vagy APEH jövedelemigazolás az előző évről, személyes okmányok: személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya. Amennyiben az előzetes hitelbírálat eredménye pozitív, akkor sor kerülhet a lakáshitel elindítására és lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötésére. Ekkor ugyanis már nem kell attól tartania, hogy a banki bírálat során elutasításra kerül a hitelügylet és elveszíti a szerződés aláírásával egyidejűleg átadott foglalót.

A pénzintézeteknél a lakáshitel elbírálás folyamata szintén a személyi feltételek ellenőrzésével kezdődik. Ezek közül a legfontosabb a KHR ellenőrzése, vagyis annak vizsgálata, hogy a hiteligénylő adatai szerepelnek-e a BAR listán. Aktív bárlistás személy jelenleg nem juthat lakáshitelhez.

A jóváhagyható hitelösszeg megállapítása végül a jövedelem és az ingatlanérték alapján történik, illetőleg ezek mellett figyelembe kell venni a jelzálog alapú hitelek finanszírozási arányát befolyásoló jogszabályt is.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press