2013 dec 29, Kategória: Konyha, 2 544 Megtekintés

Kímélő étrend az ünnepek utánra


Kímélő étrend az ünnepek utánra

Bejgli, zserbó, töltött káposzta, halászlé, rántott hús, tört krumpli, hasábburgonya, szaloncukor szaloncukorral, és sör, bor, pálinka, szénsavas üdítők. Bizony a karácsonyi menü alapvetően ezekből az ételekből áll, és a három napos ünnep, na meg az azt követő, még előttünk álló rokonlátogatásos időszak igen megterhelő szervezetünknek. Az még hagyján, hogy az ember jó pár kilót felkapkod magára ilyenkor, de a testünk belső “részei” igen nagy veszélynek vannak kitéve az ünnepi habzsoláskor.

Ha valaki az elmúlt napokban nem tudta magát mérsékletességre bírni, és minden “jót” megengedett magának, sőt azt sem nézte, hogy mikor és mennyit eszik, akkor most már eljött az ideje, hogy egy kis figyelmet fordítson szervezetére. A változtatással nem kell megvárni az új évet, nem kell fogadalomhoz kötni, és persze koplalni sem kell most majd napokig. Egyszerűen csak egy kis méregtelenítést kell elkezdeni, hogy visszaállítsa a normális működést. Persze egy kis súlyveszteség sem árthat, ha a mérleg nyelve többet mutat, mint szeretné.

Először is segítsük meg emésztésünk munkáját, hiszen az ünnepi habzsi-dözsi során a magas cukor- és zsírtartalmú ételek megnehezítették működését. A rostban gazdag ételek fogyasztásának fokozatos növelésével megtehetjük az első lépést a regenerálódáshoz, illetve egészségünk karbantartásáért is. Nem szabad azonban egyszerre sok rostot fogyasztani, mert az puffadáshoz vezethet és még bélgörcsökkel is küzdhetünk. A fokozatosság elve itt is fontos, mint minden étrend- és életmódváltáskor! Ha jóban vagyunk a gyümölcsökkel, zöldségekkel, akkor próbáljuk először napi kétszer, majd háromszor, végül már napi ötször is fogyasztani valamilyen formában őket.

A legegészségesebb az étel, ha természetes formájában fogyasszuk, de nem mindig esik jól elrágcsálni az ételt. Érdemes különböző turmixokat kipróbálni, melyek ízesíthetők például a nagyon egészséges és a kilókra is veszélyes fahéjjal, gyömbérrel, vagy akár spirulinával. A rostban gazdag ételek közt a gyümölcsök és zöldségek mellett még megtalálhatók az olajos magvak, a teljes kiőrlésű gabonapelyhek, melyek reggelire fogyasztva megfelelnek az egészséges étrend elvárásainak. Ebédre pedig jöhetnek a száraz hüvelyesek, mint például a bab, a lencse, sőt, a barna rizs is a rostban gazdag ételeket képviseli. A vacsora a diéta alapvető szabályai szerint fontos, hogy könnyű legyen, vagyis a saláták éppen megfelelnek ennek a kívánalomnak, és így a napi rost fogyasztása is ki lesz pipálva.

Természetesen minden nap ugyanazt enni nem túl egészséges és még a legelszántabbak kitartását is megtöri. Tehát a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek mellett más ételek is fogyaszthatók, de lényeges, hogy a zsíros, fűszeres, magas cukortartalmú ételek egy időre felejtésre kerüljenek. A folyadékfogyasztás mértékére az ünnepek alatt szintén kevés figyelem jut, így az azt követő időszakban még fokozottabban kell ügyelni rá. A legalább napi két liter folyadék elsősorban víz legyen, de jöhet mellé gyógytea, például gyömbérből, vagy az epét, májat regeneráló máriatövisből, vagy éppen édesköményből.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press