2014 Már 23, Kategória: Pénzügy, 2 201 Megtekintés

Fontos tudnivalók a 2013. évre vonatkozó adóbevallások kapcsán


Fontos tudnivalók a 2013. évre vonatkozó adóbevallások kapcsán

Már ketyeg az óra, hiszen januárral megkezdődött az adóbevallási időszak, és a határidők azóta folyamatosan peregnek. Januárban minden érintettnek már kézhez kellett kapnia a munkáltató által kiállított jövedelemgazolásokat, illetve az egyéb kifizetésekről is meg kellett történni az igazolások kiadásának. Ugyancsak január 31.-e volt a határideje annak, hogy ki kéri a munkáltató által történő adómegállapítást, míg az egyszerűsített adóbevallás benyújtásának szándékát február 17.-éig lehetett lenyilatkozni az adóhatóság felé.

Február 17.-e emellett fontos dátum volt, mert eddig az időpontig kellett minden adózó állampolgárnak megkapni azokat az igazolásokat, melyek adókedvezményre való jogosultságot állapítanak meg számukra, és ezeket március 20.-áig köteles volt mindenki a munkáltatójának átadni, ha adóbevallásának elkészítéséről a munkáltató gondoskodik. Azok, akik az adóhatóságra bízták bevallásuk elkészítését, április 30.-áig bezárólag kapják majd meg egyszerűsített bevallásukról a hatóság ajánlását, melyet javítva, vagy javítás nélkül május 20.-ig kell visszajuttatniuk. Az önadózóknak szintén május 20.-a lesz a végső határidő, hogy 2013. évi jövedelmükről számot adjanak. A munkáltatók június 20.-ig ráérnek az általuk elkészített adóbevallások elektronikus úton való elküldésére.

Fontos, hogy a bevallás határidejét ne mulasszuk el, hiszen törvényi kötelezettség, hogy előző évi adóval terhelt jövedelmekről bevallás formájában számot adjon mindenki. Természetesen előfordulhat olyan eset, hogy valaki önhibáján kívül, vagy akár önhibájából elmulasztja a bevallási határidőt. Ebben az esetben az adóhatóság felszólítást küld a pótlásra, és akár ezzel egy időben bírságot is kiszabhat. Ha valaki akadályoztatva volt abban, hogy bevallásának elkészítését és benyújtását határidőre elvégezze, és ezt igazolni is tudja, akkor “megúszhatja” az akár 200 000Ft-ig terjedő bírság kifizetését, de az akadályoztató tényező megszűnését követően 15 napon belül be kell nyújtania adóbevallását.

Ami még az adóbevallások kapcsán szem előtt tartandó dolog, hogy nem érdemes az utolsó percig várni, mert akár postán adjuk fel, a benyújtás határidejéig még díjmentesített borítékba, vagy netán az adóhatóságnál érkeztetjük, biztos hogy több időt szánhatunk rá, mint ha kicsit korábban esnénk túl rajta. Arról pedig végképp ne feledkezzünk meg, hogy amikor megkönnyebbülten eltesszük a feladóvevényt, vagy a lepecsételt saját példányt a 2013. évi adóbevallásunkról, akkor azt nem egy-két hétre süllyesztjük be a fiókba, hanem a benyújtástól számított 5 évig számon kérheti rajtunk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal! Tehát érdemes szépen sorba lefűzni az előző évek bevallásaival együtt a 2013. évre vonatkozót is, hogyha netán revízióra kapunk “meghívást” az adóhatóságtól, csak egy röpke perc kelljen előkapni az aktuális év adóbevallását.

 

 

 

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press