2013 Sze 30, Kategória: Pénzügy, 2 283 Megtekintés

Életbiztosítás kalkulátor: Mennyit ér a jövőnkről való gondoskodás?


Életbiztosítás kalkulátor: Mennyit ér a jövőnkről való gondoskodás?

Életbiztosítási formát annak függvényében érdemes választanunk, hogy milyen elvárásaink vannak az új, diszkriminációtól mentes szerződési feltételekkel szemben és milyen céljainkat kívánjuk megvalósítani az elkövetkező években. Fontos az, hogy pontosan tisztában legyünk az életbiztosítás konstrukciók feltételeivel, és ha kérdésünk merül fel, akkor ne féljünk segítséget kérni akár független pénzügyi szakembertől is.

Az életbiztosítások típusai

  •  kockázati életbiztosítás

A biztosító a tartam alatt bekövetkezett biztosítási esemény után fizeti ki a biztosítási összeget. Ez alap esetben a biztosított halálát jelenti, de a szerződés kiegészítő biztosítási elemekkel is bővíthető.

  •  elérési életbiztosítás

Eléréskor, azaz a futamidő végén a biztosító térítést fizet a kedvezményezett részére. Amennyiben a biztosított a szerződésen meghatározott időszak alatt elhuny, a biztosító a befizetett díjakat a hozammal növelt értéken a kedvezményezett vagy örökös rendelkezésére bocsátja.

  •  vegyes életbiztosítás

A biztosítási időszak végén, a biztosító előre meghatározott összeget fizet, de a biztosított, a biztosítási időszak alatt történő halála esetén is térítést nyújt.

  •  megtakarítással kombinált életbiztosítás

A biztosító, a biztosított halála, vagy más előre meghatározott káresemény bekövetkezte után térítést nyújt. A biztosító a befizetett díjak egy részét a megtakarítási célra, míg kisebb részét a kockázati díjak fedezésére fordíthatja.

Hogyan tudunk öngondoskodni?

Azt fontos megjegyezni, hogy önmagában a kockázati életbiztosítás öngondoskodási célra nem alkalmas. Mivel, az elérési életbiztosítás pedig már meglehetősen elavult életbiztosítási formának számít, ezért igen ritkán is találkozhatunk vele. Amennyiben tehát a biztosítási időszak végén is szeretnénk konkrét pénzösszeghez jutni, némileg magasabb díj fejében, vegyes életbiztosítást is köthetünk. Ha kifejezetten az a cél, hogy pénzünket befektessük, és mellette biztosítási védelemben is kívánunk részesülni, megtakarítással kombinált életbiztosítást is köthetünk. Így amellett, hogy bizonyos kockázatokra előre felkészülünk, bátran belevághatunk az öngondoskodásba is.

Ezen felül, igaz az is, hogy nem feltétlenül érdemes kifejezetten egy életbiztosítási megoldás mellett letenni a voksunkat. Ha például a biztosítási védelem kiemelkedően fontos számunkra, de mellette anyagi tartalékot is szeretnénk felhalmozni, köthetünk a kockázati életbiztosítás mellé egy megtakarítással kombinált életbiztosítást is. Téves lenne azt gondolni, hogy két szerződés drágább, mint egy, hiszen így jelentős költségektől is megkímélhetjük magunkat, és ráadásul mindkét típus előnyeit is kihasználhatjuk. A szerződés megkötése előtt el kell döntenünk, hogy mekkora összeget szeretnénk megtakarítani, és milyen összeget szánunk a kockázati biztosítás díjának fedezésére.

Ez egy havi 25 ezer forintos költségvetés keretén belül megvalósítható akár úgy is, hogy 18 ezer forintot a befektetéses életbiztosításban, és 7 ezer forintot a kockázati életbiztosításba fizetünk.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press