2012 okt 20, Kategória: Pénzügy, 2 423 Megtekintés

Árfolyamgát feltételei és a törvényi szabályozás


Árfolyamgát feltételei és a törvényi szabályozás

Lassan négy éve, hogy az egyszeri ember életébe váratlan erővel betört a pénzügyi válság. Bár emlegetése ma már ritkább, a devizahitelesek mégis napról-napra megélik azokat a pillanatokat, mikor meghozták akkor bizony optimálisnak tűnő döntésüket és devizahitelt vettek fel.

Az elkeseredettség ma már általános a devizahitelesek körében. Egyre többen adják fel a küzdelmet, és mélyülnek el a tartozásukban, s bele se mernek gondolni, hogy mi lesz, amikor végrehajtásra kerül akár egész addigi életük munkájának gyümölcse. Kisebb-nagyobb segítségeket próbál az állam “kicsikarni” a bankoktól. Ilyen a jelenleg még érvényben levő árfolyamgát.

Az árfolyamgát esetében nincs másról szó, mint hogy egy fix árfolyamon, meghatározott időre rögzítésre kerül a devizahitel. Így egy kis időre fellélegezhetne az adós, mert nem kell attól rettegnie, hogy a svájci frank érzékenységének, vagy a forint gyengülésének köszönhetően törlesztője egyik hónapról a másikra az egekig szökken, ha már nem éppen ott van.

Azt azonban nem szabad szem elől téveszteni senkinek, hogy ez a pénzügyi segítség egy újabb hitel, hiszen a rögzítési időt követően ki kell fizetni közjegyzői okiratba foglalt szabályok alapján a banknak az addig meg nem fizetett forintokat, vagyis devizaösszegeket. Tehát nem kell nagyon fellélegeznie a hitelesnek, és pihenőt fújnia. Jobb, ha a megmaradó energiáit arra fordítja, hogy a gyorsan rohanó évek alatt jelentős javulást érjen el anyagi helyzetében. Fontos, hogy az állam az árfolyamgátat, mint mentőövet már csak az év végéig teszi elérhetővé a bajba jutott devizahitelesek számára.


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press