2014 jan 24, Kategória: Egészség, 2 750 Megtekintés

A futás előnyei – miért jó?


A futás előnyei – miért jó?

Olyan mozgásformát keres, melyhez nem kellenek vagyonok, mégis élvezetes, és legfőképp hatékony? A futás előnyei kétségtelenül amellett szólnak, hogy ezt az egyszerű, ámde annál kedveltebb edzést válassza. Nem csak azok számára javasolt, akik a kardió jellegű mozgástól várják a fogyást, hanem az állóképesség növelésére, izomtömeg gyűjtésére, sőt, a hangulat ingadozások megszüntetésére is. Mivel a keringési rendszert és a szívet keményen megdolgoztatja, eleinte javasolt mértékletesen kezdeni a futást, s lassan emelni a mennyiséget, hiszen hozzá kell, hogy szokjon a szervezet az efféle terheléshez.

Legtöbben a kalóriák elégetésére, a fogyásra, formálódásra választják a futás előnyei által kínáltakat, ami valóban remek döntésnek bizonyul. Mivel helyi zsírégetés nincs, így legyen szó akár hasi feleslegről, akár a popsin-combon lerakódott kilókról, ez a mozgásforma átmozgat, kipucolja a méreganyagokat, s ezzel egyidejűleg a kilók is szépe olvadnak majd le rólunk. 

Nem csak az állóképesség és a fittség javul, hanem minden egyes futóedzés után átélhető az “önmagunk legyőzésének” semmihez sem fogható érzése. Valósággal megfiatalodunk hatására, s bár egy kiadós futás testileg mindenképpen kimerít és elfáraszt, de szellemileg frissebbek leszünk tőle, mint valaha. Érdemes tehát belevágni minden korosztály számára, s a magunkkal szemben felállított követelmények szintjét fokozatosan növelve elérhetjük a napi akár 8-10 megtett kilométert is. Ha egy jó futócipőt beszerzünk, gyakorlatilag bárhol végezhetjük ezt a mozgást, futhatunk a környékben, konditeremben futógépen, vagy az otthonra beszerzett futópadon, a lényeg a rendszeresség és a kitartás. 

Sokan nagy lelkesedéssel vágnak bele a futásba, de az első néhány alkalom után feladják, hiszen nincsen sikerélményük, és a levegőért kapkodva megtett két kilométer minden, csak nem olyan, ami továbbvinne a cél felé. Ilyenkor fontos tisztázni magunkban, hogy eredményeket csak kitartó munkával érhetünk el, s ahogyan egyre nő teljesítményünk, és a mérleg is kevesebbet mutat, szinte szárnyakat kapunk majd, és nem tűnik elérhetetlennek a napi 8 kilométer sem. A futás előnyei mindenképpen megérik, hogy kipróbálja azt a sportot, mely eddig hiányzott mindennapjaiból!


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

https://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press