2014 Sze 08, Kategória: Konyha, 1 152 Megtekintés

Őszi ízek a konyhában


Őszi ízek a konyhában

Körte, szilva, szőlő, gesztenye, mogyoró, dió, sütőtök. Finom, egészséges termései az ősznek, és kiváló alapanyagai a konyhában sertepertélők sütési-főzési kedvének. Hogy mi mindent lehet az ősz csodás gyümölcseiből, zöldségeiből készíteni? A lehetőségek tárháza szinte végtelen, ennek igazolására pedig itt egy kis ízelítőt!

Gyorsan elkészíthető a csirkemell tejszínes szőlővel, mely könnyű ebédként, vagy vacsoraként kiváló étek. Az alapanyagok sem bonyolultak, egyszerűen beszerezhetők, és négy főre elegendő adag készülhet a következő listából. 70 dkg csirkemell filé, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 125 ml száraz fehérbor, 1 kávéskanál étkezési keményítő, 30 dkg szőlő, 2 dl tejszín, só és bors ízlés szerint.

Az elkészítést a filézett csirkemell vékony szeletekre vágásával kezdjük, majd a csíkokat sózzuk, borsozzuk és olajon megsütjük. Ezután leszedegetjük a szőlőszemeket, megmossuk, félbe vágjuk őket, majd kimagozzuk. A következő lépés a hagyma üvegesre dinsztelése, és erre öntjük a borban elkevert keményítőt. Mindez egy-két perc alatt besűrűsödik, ekkor hozzáadjuk a tejszínt és a szőlőt. Újabb egy-két perc amíg összefőnek az alapanyagok. Ebbe a mártásba tesszük bele a sült csirkehúsunkat, és néhány percig várunk, amíg a melegítés hatására összeérnek az ízek.

Egy ilyen könnyű étel után az ember még úgy kívánna valami kis desszertet. Íme egy újabb őszi ínyencség, a körtés sütemény! Négy főre az alábbi alapanyagok szükségesek: a tésztához 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 db tojás, 1 csipet só, a töltelékhez pedig 4 db közepes körte, 1 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás pudingpor. A sütemény elkészítése is igen egyszerű, a tészta alapanyagait, a lisztet a vajjal, a tojással és a val összegyúrjuk, majd egy órát a hűtőben pihentetjük. A töltelék elkészítéséhez először a körtéket pucoljuk meg, magházukat kivágjuk és a gyümölcsöt karikára vágjuk. A cukrot, a pudingport és a körtét összekeverjük, és pihentetjük. A tésztát két részre vesszük, kinyújtjuk, az egyik felét kizsírozott tepsibe fektetjük, rárétegezzük a tölteléket, és a másik lapot óvatosan ráfektetjük. A tepsibe összeállított sütemény előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsül. Jó étvágyat!

 

 

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

http://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press