2014 jún 08, Kategória: Konyha, 1 124 Megtekintés

Hűsítő finomságok: étkezzünk változatosan nyáron is


Hűsítő finomságok: étkezzünk változatosan nyáron is

Megérkezett az igazi nyár, és be is lehet rendezkedni a kánikulára, amiből most már nemcsak ízelítőt kapunk majd. A nagy melegben mindenki igyekszik megtalálni a hűsítő lehetőségeket, és bizony a farkas éhség sem gyötri annyira az embert. Sokszor komoly fejtörést okoz, hogy mi is esne a hőségben jól, hiszen állandóan fagyin, jégkrémen, hideg italokon nem lehet eléldegélni.

Szerencsére rengeteg finomság közül lehet válogatni kánikula idején is, melyek nemcsak az ízlelőbimbókat hozzák lázba, hanem a szervezet számára is biztosítják a szükséges energiát, tápanyagot. A leves imádók és gyümölcskedvelők számára a hideg gyümölcslevesek hozzák meg a felüdülést, de kiváló étek egy bolgár uborkaleves, vagyis tarator. Kevés alapanyag és gyors elkészítés jellemzi. Sőt a főzéssel sem kell bajlódni, mert hűtőben kell “érlelni” ezt a levest. Mindössze két fürtös uborka kell, melyeket nagy lyukú reszelőn lereszelünk, majd jól lecsöpögtetünk. Szükséges hozzá még joghurt, melyet olíva olajjal keverünk el, és egy gerezd fokhagymát nyomunk bele. Ízlés szerint sózzuk, majd 3-4 evőkanál vizet teszünk hozzá, végül összekeverjük az uborkareszelékkel. Legjobb, ha reggel készítjük el, mert pár órára hűtőbe kell tenni, így biztos, hogy délre, mikor már tombol a hőség, nekünk már kész lesz a hideg és nagyon finom ebédünk.

A nyári melegben a húsevőknek a csirke lehet a legkönnyebb étel, mely igen változatosan készíthető el. Lehet például baconbe csavart csirkemellet készíteni egy finom tzatzikivel, vagy akár joghurtos-csirkehúsos uborkasaláta összeállításával is kényeztethetjük magunkat az izzasztó hőségben. Ez utóbbi előnye például az, hogy olyan zöldségeket tehetünk bele, amelyeket éppen megkívánunk. A csirkehússal nincs más dolgunk, mint apróra vágva kevés olajon megpirítani, és amíg hűl, elő lehet készíteni a zöldségeket, illetve arra is lesz idő, hogy az öntethez a joghurtot kevés ecettel kikeverjük, majd az egészet összerendezzük ízlésünk szerint.

Amíg télen sokszor megkívánjuk a desszertet akár kétfogásos étkezés után is, addig nyáron a melegben kevésbé vagyunk édesszájúak. Persze a fagyi kivétel, de a krémes, túl édes finomságok ilyenkor kevésbé csúsznak. Azért nyáron is lehet ínycsiklandó desszerteket varázsolni gyümölcsökből, és a mindig egészséges és finom  joghurtból, mely nemcsak levesek, saláták, mártások, italok alapanyaga lehet. Egy barackos-tejszínes joghurttorta például nem kíván különösebb cukrászismereteket. A torta piskótája négy tojásból, négy-négy evőkanál lisztből és cukorból, illetve egy csomag sütőporból készíthető el. A krémhez 5 dl tejszínt kell felverni kemény habbá, majd 2 nagy pohár barack joghurtot óvatosan hozzá keverni. Ebbe a masszába kell 4-5 darab barackot beleaprítani. Egy csomag zselatint forró vízben feloldva, majd langyosra hűtve szintén a krémhez keverünk. Ha kész a piskóta, a krémet szépen eloszlatjuk rajta, és még kívánatosabbá tehetjük, ha 1 dl tejszínt 1 csomag habfixálóval felverve a torta oldalát is bevonjuk. Végül mandulával és csoki reszelékkel megszórhatjuk, tetejére pedig barack szeleteket és tejszínpöttyöket helyezhetünk.

 


Posting your comment...

Szólj hozzá


E-mail értesítés, ha válasz érkezik

http://www.eu2004.hu/wp-content/themes/press